Калориметр
Калори́метр – це прилад для вимірювання кількості тепла, що її виділяє або вбирає тіло.
Застосовується як основний прилад в калориметрії – сукупності методів вимірювання теплових ефектів, які супроводять різні хімічні, фізичні та біологічні процеси.
Перший льодовий калориметр створений Джозефом Блеком у середині XVIII століття.
Будь-який калориметр оснащений інструментом для вимірювання температури (ртутний термометр, термометр опору, термопара або термобатарея, оптичний пірометр тощо), електричним нагрівачем та оточений оболонкою для регулювання теплообміну з навколишнім середовищем.
Залежно від характеру теплообміну розрізняють ізотермічні, адіабатичні та теплопровідні калориметри. Діапазон температур сучасних калориметрів становить 0,1÷3500 К, значення кількості тепла – від 10-5 до декількох тисяч Дж, точність досягає 10-2%. Тривалість досліджуваних процесів – від часток секунди до десятків діб.
Великий тлумачний словник української мови https://slovnyk.ua/
Мала гірнича енциклопедія, т. 1 / За редакцією В.С.Білецького. — Донецьк: Донбас, 2004. 477c.